Cosul meu
  Ceai Verde
 

Magazin ceaiuri verzi de calitate

Home | Ceaiuri verzi | Ceaiuri Negre | Ceaiuri medicinale | Preparare ceai verde
 

Descoperirea ceaiului

Nimeni nu stie cand a fost descoperit ceaiul in China, cu toate ca, in semn de respect, acest lucru a fost atribuit miticului imparat chinez Shen Nung. Shen Nung a domnit saptesprezece generatii inainte de 2700 i.Hr. si este parintele medicinei chinezesti. Este renumit pentru cunostintele sale privitoare la proprietatile medicinale ale ierburilor si plantelor si, prin traditie, este venerat de farmacisti.

Exista doua versiuni despre cum a descoperit Shen Nung ceaiul. Conform primeia, Shen Nung gusta diverse feluri de plante cand dintr-o data i s-a facut foarte rau: gura i s-a uscat, limba i s-a umflat si s-a simtit infierbantat. S-a uitat in jur dupa un leac si a observat niste frunze care cazusera dintr-un copac din apropiere. Din obisnuinta si curiozitate, le-a cules si le-a gustat. Desi amare, aveau o mireasma placuta si, dupa aceea, s-a simtit mai bine. A cules si alte frunze din acelasi copac si le-a luat acasa pentru a le studia proprietatile.

A doua versiune povesteste ca, intr-o zi, Shen Nung era obosit de la munca, asa ca a facut un foc sub un copac pentru a incalzi niste apa. In vasul cu apa au cazut cateva frunze din copac. Cand a gustat apa, a constatat ca era dulce si amara in acelasi timp si a baut-o pe toata. Dupa aceea s-a simtit revigorat si mai treaz. Si-a dat seama ca descoperise o planta noua si folositoare si s-a hotarat s-o studieze mai bine. Se spuna ca, atunci cand a gustat ceaiul, Shen Nung a simtit cum trece prin el o caldura, ca un dispozitiv care ii testa fiecare parte a corpului. De asta ceaiul a fost numit “ch’a”, cuvantul care in scrierea chinezeasca inseamna a testa, a verifica sau a investiga. Mai tarziu, i-a fost atribuita alta ideograma, care se pronunta tot “ch’a”, in care in partea de jos este infatisata padurea, in partea de sus, flori si iarba, iar intre cele doua parti, un om. Acest lucru simbolizeaza faptul ca ceaiul poate sa ajute omenirea sa intre in echilibru cu Natura.

Dupa descoperirea ceaiului de catre Shen Nung, chinezii au studiat frunzele de ceai si au inceput sa le cultive. Primele consemnari ale recoltarii ceaiului dateaza din jurul anului 2000 i.Hr., cand bautul ceaiului era deja un obicei raspandit. In vechiul text medical “Canonul Imparatului Galben despre medicina interna”, doctorul de la Curte ii vorbeste marelui imparat Huang Ti despre arborii de ceai din regiunea rece Szechuan.

 

Inapoi la lista cu articole

Home | Articole ceai verde | Cum pot sa cumpar? | Despre noi | Contact | Adrese utile
©Copyright 2007-2012 Ceai Verde
All Rights Reserved
Sitemap